Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en hun zaken zelf regelen. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld omdat iemand een dagje ouder wordt, een beperking heeft of omdat een ander hen nodig heeft als mantelzorger. Als de huisarts of de verpleegkundige u naar deze pagina heeft verwezen voor verdere informatie daarover, vindt u hieronder makkelijk van welke zorgvoorzieningen u gebruik kunt maken.
- Stichting Richting voor woon- en zorgdiensten (oa klusjes in huis, tuinonderhoud, schoonmaakwerkzaamheden) en welzijnsdiensten, waarbij het gaat om ondersteuning op sociaal gebied, zoals begeleiden naar het ziekenhuis of tijdelijk oppassen bij iemand met dementie.
- Thebe thuiszorg: Verzorging, verpleging en begeleiding. Ook voor oa huishoudelijke hulp en maaltijdservice, pedicure, audicien en kapper aan huis. Bij Thebe kunt u terecht voor het lenen, huren of kopen van diverse ondersteunende artikelen, persoonsalarmering etc.
- Geheugenwinkel: Voor praktische hulpmiddelen die het dagelijks leven met geheugenproblemen en de benodigde zorgverlening ondersteunen, zoals folders, boeken, CD’s. Verder hulpmiddelen zoals kalenders, klokken en technologische hulpmiddelen en materiaal voor ontspanning, voor activiteiten, zoals spelmateriaal.
- SWOD : Koelverse maaltijden aan huis, sociale en professionele alarmopvolging, advies en informatie, ondersteuning bij invullen van formulieren en Wmo-aanvragen, ruim aanbod van bewegingsactiviteiten, klussendienst, ICT-cursussen, zomeractiviteiten.
- Alzheimer-cafe: Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. De maandelijkse bijeenkomsten starten meestal met een inleiding door een deskundige of de vertoning van een film. Daarna kunnen de bezoekers ideeën, informatie en ervaringen uitwisselen.
Woonzorgcentrum Antoniushof. Vredesplein 100, Waalwijk:
elke 3de woensdag van de maand, van 19.30 u – 2.00 u
Woonzorgcentrum Nelson Mandelahof. Korvelplein 60 Tilburg:
elke 2de dinsdag van de maand van 19.30 u – 22.00 u
- CIZ : Om AWBZ-zorg te krijgen heeft u altijd een indicatie nodig. Een indicatie is een besluit waarin staat welke zorg u nodig heeft en hoeveel. U krijgt deze indicatie van het CIZ. Meer hierover op deze site.
- Zorgloket : Informatie, advies en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en wonen.
Informatie over dementie
Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij de patiëntenvereniging Alzheimer Nederland. De lokale afdelingen organiseren Alzheimer cafés, gespreksgroepen en vakanties. Er is ook een dag en nacht bereikbare Alzheimer telefoon (tel. 303-65 67 511). Op www.alzheimerexperience.nl kunnen niet-dementerenden met een simulatie ervaring opdoen met de ziekteverschijnselen van dementie. Op www.dementieonline.nl vindt u naast informatie over dementie een internetcursus voor mantelzorgers van mensen met dementie die het gevoel hebben dat zij de situatie niet meer goed in de hand hebben of zich door de zorg belast voelen.