Veelgestelde vragen

  • Wij doen geen rijbewijskeuringen.. U kunt in Dongen wel terecht bij CBZ verzuimservice B.V. aan de Sluisweg 1A Dongen, tel. 0162-318713. U kunt hier terecht voor klein en groot rijbewijs en seniorenkeuring. 

    Lees meer

  • Het is belangrijk om de urine op een juiste manier op te vangen. Dit zijn de instructies:

    gebruik een schoon en nieuw urinepotje
    plas met gespreide schaamlippen of ontblote eikel
    vang het middelste gedeelte van de straal op
    bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast
    een klein beetje urine is voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

  • Uit onderzoek is gebleken dat codeïne weinig effect heeft op het hoesten. Een schepje honing heeft net zoveel effect, maar niet de vervelende bijwerkingen. Je kunt suf worden van codeïne en darmproblemen van krijgen.  Ook dure hoestdrankjes zijn niet beter dan een zuigsnoepje of een beetje honing.

    Lees meer

  • Voor de gewone huisartsenzorg hoeft u als patiënt niets te betalen, dit doet de zorgverzekeraar voor u. Ook bent u geen eigen risico kwijt als u naar de huisarts gaat. Wel kan het zijn dat, als u medicatie voorgeschreven krijgt of een aanvullend onderzoek aangevraagd wordt door uw huisarts, dit van uw eigen risico af gaat. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor laboratoriumonderzoek (onderzoek van bloed, urine, ontlasting e.d.). 

    Lees meer

  • Voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn is er de regeling “Wet maatschappelijke ondersteuning” (WMO)

    U kunt hiervoor contact opnemen met het WMO-loket via de gemeente. Deze wet regelt dat mensen met een ziekte, een fysieke of psychische beperking hulp, ondersteuning of de voorzieningen krijgen die ze nodig hebben.

    Lees meer

  • Jazeker, want de opleider kijkt altijd over de schouder mee. Een huisarts in opleiding heeft de medische studie tot basisarts voltooid. De specialistische kennis, in dit geval die van het beroep als huisarts, doet hij of zij op tijdens een 3-jarige opleiding. Het eerst en derde jaar van de opleiding loopt de huisarts in opleiding stage in een huisartsenpraktijk. hij of zij zal zelfstandig patiënten zien en tot behandeling overgaan in overleg met de huisarts.

  • Helaas kunt u bij uw huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is volgens de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten. Wel kunt u ons vragen een afschrift van uw medisch dossier te maken. Daarin staan de belangrijkste feiten over uw gezondheidstoestand vermeld. Vervolgens kan een arts waarbij u niet onder behandeling staat deze feiten onafhankelijk beoordelen. Ook kunt u bij de instantie die van u een medische verklaring vraagt navragen of een verklaring van uzelf ook voldoende is.

    Lees meer

  • Wij streven er natuurlijk naar om de afspraaktijd na te komen. De realiteit is dat dit niet altijd lukt. De zorg laat zich maar in beperkte mate plannen o.a. door spoedgevallen, maar ook door emoties/zorgen bij de patiënt die soms de overhand krijgen. Dit maakt dat je toch uit loopt, omdat je als dokter hier ook aandacht aan wilt geven. Wij vertrouwen op uw begrip hiervoor.

    Op het beeldscherm in de wachtkamer informeren we u zo goed mogelijk over meer dan normale wachttijd van de huisarts of praktijkondersteuner.

    Wat u zelf kunt doen om te zorgen dat het spreekuur niet te veel uitloopt?

    • Bespreek 1 klacht per keer, of maak een dubbele afspraak als u meerdere klachten wilt bespreken.
    • Kom zelf wel op tijd, het spreekuur loopt immers niet altijd uit, met name niet als u 1 van de eerste patiënten van het spreekuur bent.
    • Bedenk goed van te voren wat u wilt bespreken met de dokter; wat is uw vraag? Waar zoekt u antwoord op? Wat is uw zorg?
    • Zo nodig; zorg zelf voor een tolk
  • Veel mannen van boven de 50 willen hun PSA laten meten om te checken of ze prostaatkanker hebben. Die bloedtest heeft niet alleen voordelen; heel erg gevoelig is hij niet. Dat betekent dat je een verhoogd PSA kunt hebben maar toch geen prostaatkanker en een laag PSA maar wel prostaatkanker hebt of krijgt. Een lastige afweging, zeker vanwege alle media-aandacht hierover. Onderstaand meer uitleg en een handige keuzehulp. Maak die eens eens voordat u ermee naar de huisarts gaat, sowieso willen we u altijd ook hierover spreken voor we een bloedtest doen.

    Lees meer

  • Veel mensen willen hun wensen rondom het levenseinde op papier zetten. Het is inderdaad goed om daar op tijd over na te denken. Bijvoorbeeld over of u wel of niet gereanimeerd wilt worden of bepaalde behandelingen wel of niet meer wilt ondergaan. Bedenk wel, dat bijvoorbeeld uw wens om euthanasie wel aan allerlei zorgvuldigheidscriteria moet voldoen. En dat een ‘ euthanasieverklaring’  dus geen garantie is dat uw wens om euthanasie kan worden uitgevoerd. Uiteraard kunt u hier over komen praten. Het is handig om eerst onderstaande informatie te lezen, dan komt u goed voorbereid op het gesprek.

    Lees meer

  • Sterilisatie van de man is een relatief eenvoudige en betrouwbare manier van definitieve anticonceptie. Als je dit overweegt, is het handig om voor een afspraak bij de huisarts om een verwijzing te regelen alvast een aantal zaken op een rijtje te zetten.

    • Informatie over hoe een sterilisatie in zijn werk gaat vindt je hier 
    • Informeer bij je ziektenkostenverzekeraar of de ingreep wordt vergoed. In de basisverzekering niet, in sommige aanvullende pakketten wel.
    • Als het vergoed wordt; informeer dan bij je zorgverzekeraar of het uitmaakt waar je het laat doen. Sommige verzekeraars hebben contracten daarvoor met een bepaalde zorginstelling
    • Als het niet wordt vergoed, betaal je de kosten zelf. Als het wel vergoed wordt heb je natuurlijk wel een eigen risico.
    • Je kunt een sterilisatie laten doen in het ziekenhuis of bij een gespecialiseerd huisarts. dat laatste is een stuk goedkoper, omdat de overheadkosten een stuk lager zijn dan in een duur ziekenhuis. Daarnaast is de omgeving waarin het wordt gedaan prettiger en wordt de operatie gedaan door een ervaren huisarts in plaats van door de jongste arts-assistent. meer informatie daarover vind je in onderstaande link.

    Lees meer